Ugebrev 10.05.2019 - Skovlund Friskole

Endnu en begivenhedsrig uge er snart omme:
- konfirmation; søndag den 5.5. - link til film fra dagen - TILLYKKE :-)
- Konfirmandsang fra de andre elever og festlig velkomst tirsdag morgen til konfirmanderne :-)
- "Rødderne" - de kommende børn i 0. kl. var på besøg torsdag formiddag
- 6.-9. kl. var til koncert i "Smedeværkstedet", Varde - et fællessangsprojekt; "Kunsten at glædes i kor"
- Elevrådet havde arrangeret filmaften og ca. 48 elever så film i de tre teams. Der blev solgt godt i slikboden og elevrådet er tilfredse med deltagelse og afvikling af aftenen
- 9. kl. har været til skriftlig prøve i dansk og matematik
- morgensamling tirsdag handlede om Columbia, da mellemteam har arbejdet med emnet. To gæster derfra fortalte om deres land. TAK fordi I kom :-)

Valgmøde mandag aften

6 indbudte kandidater stillede op og stemningen var lystig og intens, mens debatten om grundskolen var i gang. Hvilken skole mener du f.eks. er folkets skole? Har de frie skoler frihed nok? Er frisind og dannelse vigtige værdier? Friskolernes landsformand Peter Bendix Pedersen var kørt fra Glamsbjerg til Skovlund for at styre debatten, og han startede med at bede kandidaterne om at fortælle om det gode/dårlige fra deres egen skoletid.

Statstilskuddet/koblingsprocenten
I mere end 15 år (fra 1995-2010 og igen fra 2017) har koblingsprocenten været 75 eller 76 %. Nu foreslår S at sænke koblingsprocenten til 71 % - og det vil være en KÆMPE udfordring for os i Skovlund! Vi ønsker en god folkeskole - og en god grundskole for alle. Vi ønsker, at skolevalget er frit for alle - uanset indkomst. Derfor inviterede vi til valgmøde for at høre seks af partierne, hvad de mener om grundskolerne.

Svigter socialdemokratiet deres egne vælgere?
Niels Ole Beck stod mandag aften ved, at folkeskolen skal være forældrenes førstevalg - hvor de andre partier til aftenens valgmøde gerne giver plads til både folke- og friskoler. Socialdemokratiet ønsker at fjerne 8 % af landets friskoler og gøre folkeskolerne bedre for de midler. S vil nedsætte støtten til de frie skoler med 5%, hvis de kommer til magten og SF vil i nogen grad støtte dette.

Hvem skal betale ekstraudgiften på skolerne, hvis koblingsprocenten sættes ned?
- det fik vi desværre ikke svar på mandag aften. Glemmer socialdemokraterne, at også deres vælgere er forældre på frie skoler? Tror S, at forældre kan betale mere i skolepenge eller tror de, at forældre ønsker færre hænder til børnene på skolerne? Nogle fri- og privatskoler i bestemte egne af landet kan skabe et stort overskud, men sådan ser det ikke ud i landdistrikterne, hvor rigtig mange skoler kan risikere at lukke, såfremt tilskuddene til skolerne skæres ned.
På Skovlund Friskole betyder det 308.00 kr. mindre - og så stort et overskud har vi aldrig haft, så hvor skal vi finde de penge?

Kommunerne og staten sparer penge, når forældre vælger friskole
Det anslås, at staten sparer 3 milliarder. Hvad den enkelte kommune ville få af ekstraudgifter, hvis de skulle lave skole for flere elever er individuelt - ønsker du mere viden om dette, kan det læses her - og i dette materiale kan du også se, hvor de skoler ligger, som er i størt fare for at lukke, hvis tilskuddet/koblingsprocenten skæres ned med 5%.

Tak til kandidaterne:

Karin Rohr Genz (A), Steen Iversen (LA), Anni Matthiesen (V), Niels Ole Beck (S), Karsten Brønnum (DF) og Gunner Poulsen (SF)

"Jyske Vestkysten" omtalte valgmødet på forsiden af tirsdagsavisen - og det er da slet ik' så ring' endda'!

Skoleliv/Politikken har også haft kontakt med Skovlund Friskole: "Det vil et lavere tilskud betyde for os"

"Så meget mister friskolerne, hvis S sænker tilskuddet - find din skole her"